Hautakummun salaisuus

Hautakummun salaisuus sekä muita kertomuksia ja kirjoituksia (Kootut teokset osa 6)
H. P. Lovecraft
Suomennos: Matti Rosvall, Markku Sadelehto
Jalava, 2014
ISBN: 978-951-887-500-3

Jalavan julkaisema Lovecraftin kootut on ansiokas sarja, ja sisältää kaiken olennaisen. Aivan kaikkea se ei voisikaan sisältää, sillä Lovecraft oli myös suuri kirjeidenkirjoittaja ja tehtaili niitä tuhansia. Sarjan kuudes ja viimeinen osa, Hautakummun salaisuus, on toisaalta kovin monipuolinen, mutta myös hyvin epätasainen.

Mukana on Lovecraftin omia tarinoita, muiden kanssa yhteistyössä kirjoitettuja novelleja sekä asiasisältöä. Tuon viimeisen osion hohdokkuutta hieman laskee se, että samaa kamaa ovat muutkin julkaisseet viimeisen vuoden sisällä. Savukeidas julkaisi Juri Nummelinin kääntämän esseen Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa, joka on verrokkiaan ansiokkaampi yksityiskohtaisen taustamateriaalin takia, ja pari muuta tekstiä ilmestyi myös Vaskikirjojen julkaisemassa Unennäkijän muistikirjassa, joskin Sadelehdon käännökset vaikuttivat parin pistokokeen perusteella sujuvammilta. Keräilijän ja suurfanin kannalta vertailu on toki merkityksetöntä, sillä jokainen mainittu opus tarjoaa jotakin, mitä muut eivät. Pakkohan ne on hankkia kaikki.

Kirjan pisimmät tarinat ovat Viimeinen koe ja Hautakummun salaisuus, mutta siinä missä vaikkapa Hulluuden vuorilla puolustaa mittaansa kiehtovalla kuvauksella ja hitaasti rakentuvalla ilmapiirillä, kumpikin näistä kahdesta olisi toiminut paremmin lyhennettyinä. Viimeinen koe on Adolphe de Castron novellin modernimpi versio kuumelääkäristä, jonka tieteenpalvonta ylittää ja ohittaa kaikki inhimillisyyden rajat. Idea on hyvä, mutta juoni ei jaksa lähteä juoksuun edes loppua kohden. Hautakummun salaisuus taas on kaksi tarinaa yhdessä, toinen toisen sisässä. Vaikka kumpikin osa tarvitsee toistaan edes hieman, ne myös kompastuvat toisiinsa. Alun vahva kummitusfiilis vesittyy pahoin, kun espanjalaisvalloittajan käsikirjoitus paljastaa taustalla olevan muinaisen, maan alla elävän rodun. Kaiken kukkuraksi tämä paljastus vie yli puolet novellista. Molemmissa novelleissa on viitteitä Cthulhu-myyttokseen, eikä se auta kumpaakaan.

Loput neljä novellia jättävät nekin toivomisen varaa. Vahvin tunnelma on Sukuhaudassa, jossa päähenkilön makaaberi kiinnostus sukunsa kuolleita jäseniä kohtaan muovautuu klaustrofobiseksi ahdistukseksi.

Koottujen viidennen osan esipuheessa Sadelehto väittää Lovecraftin jättäneen äärikonservatiivisuutensa menneisyyteen ja pehmentäneen myöhemmin silloisia näkemyksiään, jotka eittämättä olivat pahimmillaan varsin niljaisia. Lovacraft julkaisi julistuksiaan omassa The Conservative -lehdessään, ja niistä meille tarjoillaan neljä näytekappaletta. Hurjaa menoa. Ainoita oikeita amerikkalaisia ovat englannista tulleet, sekä ne saksalaiset, jotka ovat assimiloituneet brittiläisen siirtomaa-ajan ihanteisiin. Loput ovat epäisänmaallista kuonaa, joiden rauhanpyrkimykset ja sodanvastaiset ilmaisut ovat kunnon amerikkalaisille kauhistus. Keskenään sotimisen sijaan englantilaisten ja saksalaisten pitäisi liittoutua ja murskata slaavien ja mongolien valtapyrkimykset. Ja niin edelleen.

Jos Sadelehto on oikeassa, eivätkä kirjoitukset edustaneet enää myöhemmän ajan Lovecraftia, on vaikea ymmärtää niiden julkaisua suomeksi. Nyt ne jäävät mittavan sarjan viimeisiksi teksteiksi, eräänlaiseksi tympeäksi loppulausumaksi. Toisaalta jos Lovecraft säilytti näkemyksensä, on niiden julkituonti toki tarpeen. Joka tapauksessa sarjan sisäisellä logiikalla julkaisupäätös on kummeksuttava.

Hautakummun salaisuus on tarpeellinen hankinta Lovecraftista syvästi kiinnostuneille, mutta aloittelijan kannattaa hankkia sarjan alkupään osat, koska niistä ne parhaimmat visiot löytyvät. Mainittakoon vielä, että syvällinen oikoluku olisi tehnyt hyvää. Nyt puuttuvia sanoja ja rikkonaisia lauserakenteita oli sen verran, että sivumäärän juostessa ärtymys jo nosti päätään.

(Arvostelu on julkaistu Tähtivaeltajassa 1/2015)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.