Keltainen kuningas

Keltainen kuningas
Robert W. Chambers
Suomentaja: Jussi Korhonen
Basam Books, 2014
ISBN: 978-952-260-302-9

Keltainen kuningas on yli vuosisadan vanha novellikokoelma, jonka genrelukija jakaa kahtia sen mukaan, esiintyykö tarinassa yliluonnollisia elementtejä vaiko ei. Tyyli niissä pysyy kuitenkin samanlaisena, romanttisen jännitteisenä, kautta linjan.

Kirjan alkuosan muodostaa neljä novellia, joissa käsitellään näytelmää nimeltä Keltainen kuningas. Näytelmän lukeminen ajaa ihmiset hermoheikkoon tilaan, tai jopa hulluuteen, ja voi niitä onnettomia, jotka kohtaavat itse Keltaisen kuninkaan. Tapahtumapaikkoina toimivat taiteilijoiden Pariisi sekä kummallinen New York, josta löytyy esimerkiksi kaupungin pyörittämä itsemurhakammio.

Kuitenkin kuningas ja hänen keltainen merkkinsä pysyvät pääosin taustalla, ja mukaan mahtuu muitakin outoja elementtejä, kuten elollisen materian patsaaksi muuttava neste, tai häiriintynyt ihmisraunio, joka korvausta vastaan putsaa ihmisten tahraantuneita maineita. Tragedia on vahvasti läsnä, mutta nykypäivän trendeistä poiketen kaikki ei aina pääty kaameimmalla mahdollisella tavalla. Neljästä aihepiirin novellista Maineiden paikkaaja ja Keltainen merkki ovat vahvimmat.

Neljässä viimeisessä novellissa ollaan myös Pariisissa, jo tutuiksi käyneissä maisemissa. Robert W. Chambers opiskeli itse taidetta Pariisin Académie Julianissa, mikä näkyy tarinoissa syvänä paikallistuntemuksena. Chambers pudottelee suvereenisti niin katujen kuin kahviloidenkin nimiä, mutta antaa niille myös luonteen. On puisto, josta näkyy kirkko, tai tietty silta, jota pitkin päästään Latinalaiskorttelista Riemukaarelle. Katuvilinässä on koetun elämän maku, kun opiskelijat huutelevat itselleen seuraa, ja asemalta päästään junalla maaseudulle piknikkiä pitämään. Tunnelma on siinä määrin kiihkeän unenomainen, ettei spekulatiivisia elementtejä ehdi edes kaivata.

Robert W. Chambersin novellit olivat tuttuja H. P. Lovecraftille sekä tämän kirjalliselle piirille, ja Lovecraft poimi Keltaisen kuninkaan osaksi omaa Cthulhu-myyttostaan. Ja miksikäs ei, hulluuteen ajava näytelmä sopii oivasti kirjahyllyyn Necronomiconin viereen. Chambersin kuuluisin kokoelma on innoittanut myös monia muita kirjailijoista heavybändeihin, ja vahvat viittaukset True Detective -sarjassa saivat lukevan yleisön kirjaostoksille saakka. Chambers on taas suosiossa.

Keltainen kuningas on upottava sukellus 19. vuosisadan lopun boheemielämään. Sitä on monasti tituleerattu kauhukirjallisuuden klassikoksi eikä suotta, joskin paikoitellen novellien lopetuksista puuttuu sitä potkua ja purentaa, jota moderni lukija automaattisesti odottaa.

(Arvostelu on julkaistu Tähtivaeltajassa 1/2015)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.