Me Rosvolat ja konnakaraoke

Me Rosvolat ja konnakaraokeMe Rosvolat ja konnakaraoke
Siri Kolu
Otava, 2011
ISBN: 978-951-1-25424-9

Rosvolat ja heidän kesävahvistuksensa Vilja palaavat konnankoukkujen pariin tässä mainiossa jatko-osassa Me Rosvoloihin. Kokonainen koulutyöntäytteinen talvi on kulunut ja kevätkin on kitkuteltu loppuun. Vilja odottaa malttamattomana kesää, koska silloin hän voi vihdoin ja viimein palata edellisvuoden uusien tuttavuuksien, mainion rosvoperheen pariin. Mutta siitä ei näytä tulevan mitään. Kesäkuun saavuttua Vilja löytää itsensä viululeiriltä, kaikista mahdollisista paikoista. Mutta Rosvolat eivät hylkää omiaan. On aika suuren pelastusoperaation.

Sukeentuva seikkailu ei kuitenkaan noudata viime kesästä tuttua kaavaa. Rosvoperheiden kesäjuhla häälyy päiden yllä synkkänä ja panokset ovat korkeat. Vanha Pärnänen on kuollut ja nyt valitaan uusi rosvovaltias. Rosvoloiden isä Hurja-Kaarlo tietenkin tavoittelee tuota himoittua titteliä, mutta vastassa on kutakuinkin koko muun Suomen rosvokansa. He eivät ole unohtaneet sitä, miten viime kesäjuhlat päättyivät katastrofiin ja poliiseihin, kaikki Rosvoloiden ansiosta.

Jos Vilja edellisenä vuonna olikin enemmän turisti, kesävieras rosvomaailmassa, nyt hänen täytyy osoittaa aidosti kuuluvansa jengiin. Olosuhteiden pakosta hän joutuu mittelemään älyään muiden perheiden parhaimmistoa vastaan valehtelukisassa lähes yksin, ja kaikkia kiinnostaa kovin, missä ja kenellä on sata vuotta vanha Helmeri Kvistin Rosvo-opas.

Siri Kolu loi jo ensimmäisessa Rosvola-kirjassaan mielenkiintoisen, lapsenomaisen maailman, jota asuttivat pystyvät lapset ja eksentriset aikuiset. Huumori ja hauskuus pysyvät, mutta nyt maailma saa jo synkempiä sävyjä. Siinä missä Rosvoloita kiinnostaa ruoka ja barbit, muut perheet elävät raadollisemmin ja vaanivat mammonaa, eikä heidän kanssaan muutoinkaan ole leikkimistä. Liittoumia syntyy ja hajoaa, ja häijyjä juonia punotaan.

Konnakaraoken myötä aloin kuvitella joitakin kohtauksia Ghibli-studioiden elokuvien tyyliin esitetyiksi, ja yhtäkkiä siinä oli paljon järkeä. Hayao Miyazaki voisi hyvinkin ohjata Rosvoloista animeleffan. Maailma on kiinnostava ja eheä, hahmot sopivan eriskummallisia ja juoni seikkailullinen. Kellehän tästä ideasta pitäisi kirjoittaa?

Rosvola-kirjat ovat uponneet todella hyvin iltasatumateriaalina 8-12-vuotiaiden testiryhmään. Aikuisetkaan eivät joudu kiristelemään hampaitaan näitä ääneen lukiessaan, sillä kieli on rikasta eivätkä hahmot käyttäydy tarpeettoman pöljästi. Suosittelen siis lämpimästi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.