Uskomaton takaa-ajo

Blake ja Mortimer Uskomaton takaa-ajoMiekkakalan salaisuus, Osa 1: Uskomaton takaa-ajo
Edgar P. Jacobs
Egmont, 2010
ISBN: 978-952-233-364-3

Blake ja Mortimer on vanhaa eurooppalaista sarjakuvaa ja sellaisenaan oman aikansa tuotos. Tämä on yksi tapa sanoa, että rasismia esiintyy kertojan sitä mitenkään kritisoimatta. Tällä kertaa asialla ovat inhat, keltanaamaiset vinosilmät, joita johtamaan tarvitaan toki valkoihoinen vihulainen. Tämä joko nyppii, missä tapauksessa sarjis kannattaa jättää hyllyynsä, tai sitten lukija kuittaa tilanteen historiallisena jäänteenä ja nauttii seikkailusta.

Tarina avataan suurella uhalla. Vallananastaja Basam-Dandu on perustanut ”Keltaisen valtakunnan” Tiibetiin ja hautoo siellä kauheita maailmanvalloitukseen tähtääviä suunnitelmia. Apunaan hänellä on katala eversti Olrik, jota huolettaa salaperäinen ihmease, Miekkakala, jonka kimpussa MI5:n upseeri Blake ja professori Mortimer ahertavat.

...pelkurimaisten suorasilmäisten valkonaamojen piilotellessa loukoissaan.

…pelkurimaisten suorasilmäisten valkonaamojen piilotellessa pimeissä loukoissaan.

Näistä lähtökohdista on helppo arvata, miten tarina etenee. Sankarikaksikkomme ryhtyy epäilemättä huimaan uhkayritykseen ja käytännössä kaksin estävät vallanhimoista vinosilmää toteuttamasta maailman orjuuttavaa suunnitelmaansa. Katsokaas, olen lukenut sarjakuvia ennenkin. Sitten sivulla 8 hyökkäys alkaa ja maailman pääkaupungit pyyhitään maailmankartalta olemattomiin rajuilla ohjushyökkäyksillä ja atomitulella.

Hetkinen…?

Blake ja Mortimer saavat pakattua projektinsa lentokoneeseen ja nipin napin pääsevät karkuun Lontoon tuhoutuessa jossain taustalla. Alkaa kiihkeä takaa-ajo, joka ei hellitä hetkeksikään. Vaikka välillä ruudun tukkiikin naurettavaksi paisuteltuun puhekuplaan ahdettu tekstimassa, kerronta ei anna armoa. Pakoa tehdään lentokonein, tankeissa, ratsain ja koko ajan Olrikin käskyläisen hönkivät sankareiden niskaan.

Albumin loppuun, trilogian avaus muuten, päästyäni olin äimänä. Kerronta oli vanhakantaista, mutta samalla uskomattoman kiihkeää. Uusia käänteitä ladottiin lukijan eteen tasaiseen tahtiin päähenkilöiden pyrkiessä pääsääntöisesti vain pakoon. Ei puhettakaan vastahyökkäyksestä tai edes vastarinnasta vielä tähän mennessä. Omituista kyllä, maailman hallintokeskusten totaalista tuhoa ei kommentoida alun jälkeen millään lailla. Luulisi sellaisella asialla olevan edes hieman merkitystä jatkosuunnitelmien kannalta.

Miekkakalan salaisuus: Uskomaton takaa-ajo oli vahva avaus sarjalle joskus vuonna 1946 ja vahvuus on yllättäen säilynyt tähän päivään asti.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.