Mustapukuinen mies

Mustapukuinen mies
Ari Kutila
Arktinen banaani, 2012
ISBN: 978-952-270-040-7

Mustapukuinen mies on nerokasta, sanatonta absurdismia, jonka edessä ei voi kuin hyväntuulistua. Näissä parin ruudun sarjoissa arkipäiväinen taipuu järjettömyyksiin ja järjettömyys takaisin arkipäivään tavalla, jonka yksinkertainen nerokkuus pysäyttää.

Ari Kutila loi tämän ikonisen hahmonsa jo vuonna 1983. Muistan itsekin vuosien saatossa nähneeni siellä ja täällä Mustapukuisen miehen vähäilmeisen ilmekästä naamaa ja hymyilleeni, mutta jälleen vaadittiin kokooma-albumi kohottamaan hahmon arvo ansaitsemalleen tasolle.

Kutila itse meni ja kuoli vuonna 2010, mutta kovien kansien välissä hänen luomuksensa elää edelleen. Kiitos tästä menee Kutilan hyvälle ystävälle Ilpo Koskelalle, joka otti asiakseen pelastaa sanaton sankari unohdukselta. Kirjasta löytyy myös hänen ja Vesa Kataiston kirjoittamat tekstit artistista itsestään, jonka elämäntyö vaikuttaa olleen Kemin elämän sarjakuvittaminen mahdollisimman monelta kannalta.

Monesti puhutaan yhteisöllisyydestä. Mielestäni tilanne, jossa piirtäjä kuolee ja kaveri rientää pelastamaan edes osan tämän tuotannosta unohdukselta, on hieno käytännön toteutus tuosta filosofiasta. Ei jäädä odottamaan, josko jokin kaupallinen toimija tarttuu tilaisuuteen, vaan toimitaan taiteellisten arvojen vuoksi. Ja rakkaudesta hyvään ystävään.

Mustapukuinen mies tekee siis fiiliksestä hyvän kahdellakin tavalla. Enempää en voi vaatia.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.