Elokuun saldo

Elokuu

Viikko 1, 1.-5.
– Kirjoittajapiiri. Käsiteltävänä kolme novellia. Palautteet valmiina pe klo 18. VALMIS
– Osallistu kirjoittajapiiriin. VALMIS

Näin kuukauden jälkeen en edes muista, mitkä novellit olivat tarkastelun kohteena, mutta palautetta tuli annettua.

– Novelliarviot Kosmiseen kolosseumiin, 4 kpl. Deadline sunnuntai-ilta. VALMIS
Usvan leirillä lupauduin tekemään leirin jälkeen neljä novelliarvostelua STK:lle. Duuni oli yllättävän vähän stressaava, kun se meni vielä vanhalla höyryllä. Onneksi niillä oli kiire, eli sain ne hoidettua pois alta ennen kun isot tiilet alkoivat putoilla.

– Käy läpi heinäkuun saldo. VALMIS
Tämäkin on syytä hoitaa aina ensi tilassa. Nytkin pitäisi kirjoittaa novellia, mutta raportoin elokuusta. Mielenrauha on vakaampi, kun saldot on laskettu.

Viikko 2, 6.-12.
– Lue loppuun Yöpartio. VALMIS
Finnconissa sain arvosteltavaksi Yöpartion Into-kustantamon edustajalta. Jotkin arvostelukirjat ovat takunneet pahasti, joten tämän päätin hoitaa sutjakkaasti. Vaikka luenkin hitaasti, tietoinen panostus paikkaa tätä luontaista heikkoutta.

– Kirjoita kaksi raapaletta Punaiseen antologiaan. VALMIS
Lähetin toimitukseen neljä raapaletta, joista pari kirjoitin nimenomaan antologia varten. Novelliakin yritin, mutta aika loppui.

– Osallistu Fantasiapitojen bardikisaan VALMIS
Fantasiapidoissa olen ollut muutamaan otteeseen, mutta ensimmäistä kertaa osallistuin bardikisaan. Olisi ollut fiksu temppu kirjoittaa jotain valmiiksi, mutta se olisi ollut liikaa odotettu. Raapustelin kasaan yhden raapaleen alkuillasta ja sain sen valmiiksi ruhtinaalliset puolitoista minuuttia ennen kuin avasin kisan.

Viikko 3, 13.-19.
– Oikolue Edeline-sarjakuva ja lähetä korjaukset VALMIS
Tässä taas tyhmyys punnittiin. Ihan kuin tekemistä ei olisi muutenkin, mm. Portin novellikisa, lupauduin oikolukemaan sarjakuvan. Se ei ollutkaan mikään vajaa 50-sivuinen Asterixin malliin vaan bonusmateriaaleineen reilusti päälle sata sivua, mutta urakka tuli valmiiksi päivässä, kun siihen paneutui. Kaikki materiaalipaketit eivät ensin auenneet, mutta onneksi kustantaja oli hereillä ja sain toimivat matskut nopeasti.

– Kirjoita Yöpartion arvostelu VALMIS
Lukemisen jälkeen piti toki tehdä arvostelukin. Linkin arvosteluun viskasin Facebookiin ja kustantajalle. Palaute, kuten usein käy, oli laihanlaista. Aina sitä toivoo enemmän, mutta realistinen oletus kyllä on, että harvempi mitään ääneen sanoo.

– Kirjoita novelli steampunk-antologiaan. VALMIS
Tämän piti olla parin-kolmen päivän rykäisy. Päädyin takomaan tekstiä kahdentoista päivän ajan käytännössä kaiken vapaa-ajan. Lopputulos oli sekin aika huima, 10000 sanan raja meni rikki. Kolmen tonnin kohdalla tarina alkoi sujua ja normaalin itsensä ruoskimisen sijaan suorastaan säntäsin aina jatkamaan epistolaa eteenpäin, kun tilaisuus koitti. En tiennyt, että kirjoittaminen voi olla niin hauskaa. Nyt kun vielä tavoittaisi sen saman fiiliksen uudelleen. Ehkä se vaatii pitempää tekstiä.

Viikko 4, 20.-26.
– Osallistu kirjoittajapiiriin. VALMIS
Portin kannalta oli hyvä, että kuukauteen mahtui kaksi piiriä. Kahdelle novellille annoin palautetta. Liian myöhään saapuneen romaaninalun jätin lukematta. Viikon lukuaika ennen piiriä on siitä syystä, että materiaaliin ehtii tutustumaan rauhassa. Viime metreillä saapuva pidempi ei-kiireellinen teksti, joka kilpaili ajasta steampunk-novellin lopetuksen kanssa jäi armotta sivuun.

Viikko 5, 27.-31
– Laajenna Mäkelän esittelyä ohjelmalehteen. VALMIS
Paras päivä on deadline-päivä. Kuun viimeiseksi lupasin tekstin ohjelmalehteen ja sinä päivänä sen kirjoitin. Yhtään aiemmin ei olisi ollut mahdollistakaan. Koko nakkia tarjottiin ylipäätään 10. päivä ja siihen sisältyi viiden romaanin lukeminen. Samaan aikaan piti kirjoittaa höyrypunk-tarina, joka vei melkein kaksi viikkoa. En edelleenkään usko, että selviydyin tästä.

Koko kuukausi
– Kirjoita joka päivä yksi raapale. VALMIS
Muutama hyvä onnistuminen osui joukkoon, mutta nekään eivät aina kerää lukijoita. Tuntuu siltä, että lukijammärät olisivat pudonneet kesän aikana ja jääneet matalalle tasolle. Ehkä yleisön kyllästymispiste on saavutettu kahdensadannen raapaleen kohdalla? Vaikka tieto siitä, että joku niitä tekstejä lukeekin on arvokkaampaa kuin kulta, on tuhoisaa lähteä siitä, että lukijoiden määrä määrittää raapaleprojektin arvon. Suosio on mukava bonus, syyt ja tarpeet löytyvät muualta. Se on syytä pitää mielessä tai koko tempaus kuolee siihen paikkaan.

– Kirjoita yksi arvostelu. VALMIS
Olin jo nostanut kuukausittaisten arvostelujen määrän yhdestä kolmeen, mutta vannomatta paras. laskin tavoitteen takaisin yhteen. Elokuussa kunnianhimo ja jaksaminen eivät enää olleet se pullonsuu, vaan puhtaasti käytettävissä oleva aika. Jos olisin kirjoittanut yhdenkin arvostelun enemmän, Mäkelän esittely ohjelmalehteen olisi jäänyt vajavaiseksi lukemattoman kirjan vuoksi. Yöpartiosta kirjoitin ja se jäi ainoaksi.

– Tee kaksi blogausta kirjoittamisesta. VALMIS
Ensimmäinen oli jälleen saldo. Toisena tekstinä syntyi kannanottoni Atoroxia kohtaan. Se oli pyörinyt mielessä jo alkuvuodesta, mutta Annen postaus aiheesta nosti Atoroxin prioriteetin muiden ajatelmien yli.

– Lue J. Pekka Mäkelän tuotanto. VALMIS
Viisi romaania, yksi novelli. Normaaliolsoissa kolmen kuukauden savotta. Nyt aikaa oli kolme viikkoa. Kertakaikkisen mahdotonta jo ihan ajatuksena, mutta päätin katsoa, pitkällekö pääsisin. Onneksi romaanit olivat inhimillisen mittaisia, 200-300 sivua, ja hitaallakin vauhdilla edistyminen mitattiin huikeissa prosenteissa per sessio. Kirjat olivat hyviä, mikä lisäsi tavoitteen mielekkyyttä, mutta samanlaiseen hulluuteen en heti toivo heittäytyväni uudelleen.

Siirtyneet

Punaisen antologian novelli lähti sujumaan, muttei millään ehtinyt valmiiksi. Jälkikäteen arvioiden se on usean tuhannen tarina sekin ja vie varmasti viikon intensiivisen työn valmistua. Ei siis ehdi edes tämän vuoden Porttiin.

Myös Porttiin aikomani kaksi novellia jäivät täysin ilman panosta. Kilpailuhenkisesti ajatellen olisi pitänyt keskittyä nimenomaan sf-kirjoittamisen suurimpaan koitokseen, mutta lupaukset velvoittivat satsaamaan muihin asioihin. Toisaalta parempi näin. Opin paljon uutta omista kyvyistäni kirjoittaja ja lukijana, ja se palvelee tulevia tavoitteita paljon enemmän kuin kunniamaininta Portin kisassa koskaan.

Oli myös monta kirjaa, jotka piti lukea kokonaan tai osittain, kirjoja jotka ovat nyt rästissä. Kuitenkin yhden kirjailijan koko tuotannon läpikäyminen lyhyessä ajassa auttoi näkemään uudesta vinkkelistä maneerien ja teemojen käyttö, ja miten jonkin keskeisen ajatuksen kierrättäminen ei ole lainkaan paha asia. Parhaimmillaan se jalostaa tuota ajatusta entistä tyylikkäämpään, selkeämpään ja spekulatiivisempaan suuntaan.

Summa summarum

Elokuu saattoi olla työteliäin kuukausi tänä vuonna, ja hyvin antoisa. Nyt alan jo nähdä, mihin kaikkeen pystyn, kun homma on mielekästä ja deadlinet sopiviksi mitoitettuja.

Advertisement

One response to “Elokuun saldo

  1. Jokainen raapale tulee luettua, mutta vain kolauttavimpiin tulee yleensä kommentoitua. Täytyy sanoa, että raapaleita odottaa kuin lapsena iltasatua; joka ilta ei ehkä tule uutta lempijuttua, mutta jotakin kumminkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.