Tulilahti-kirja

Tulilahti-kirja
Boris Hurtta
ISBN: 952-5129-09-8

90-alkupuolella kauhu oli ykkönen siinä määrin, että myös todellisen maailman sarjatappajat saivat palstatilaa scifi-julkaisuissa fiktiivisten verikimaroiden keskellä. Boris Hurtta halusi kommentoida vallitsevaa tilannetta ja muistuttaa, että kulttuurilehtien olisi hyvä tehdä ero toden ja kuvitellun välillä. Niinpä hän loi Olavi Tulilahden ja tarjosi rankaksikin luonnehdittavaa novelliaan Tähtivaeltajaan.

Olavi Tulilahti oli menestys. Nimi tulee vuonna 1959 Heinävedellä, Tulilahden leirintäalueella tapahtuneesta kaksoismurhasta, jossa kaksi nuorta naista tapettiin raa’asti. Kuten legendaarissa surmatöissä yleensäkin, tässäkin tapauksessa on vielä selvittämättömiä seikkoja, kuten teon suorittajan henkilöllisyys. Ehkä se olikin muista syistä kiven sisään joutunut rikollinen, joka kirjoitti julkaisemattomaksi jääneen novellikokoelman Yökirja nimimerkillä Olavi Tulilahti?

Ensimmäinen novelli, Lihapumppu, on otettu Yökirjasta ja kertoo bensa-asemasta, jossa ihmishenki on halpaa, mutta liha on vahvaa. Toinen teksti, Tulilahden omakustanteena julkaisema novelli Kusessa olet, koostuu tekstinriekaleista, joissa kuvataan natsien keskitysleiriä johtavan tohtorin mielipuolisia kokeita peniksillä. Viimeinen osa on runoja, joissa sukelletaan ihmissielun syvempiin vesiin. Voidaan vain arvailla, millainen olisi kotimaisuuden kirjallisuuden kenttä tänään, jos Tulilahti olisi saanut kirjoituksensa julki 70-luvun alussa ennen kuolemaansa.

Kirja päättyy toteamukseen, että Tulilahden tarina on nyt kerrottu loppuun, mutta kuka tietää? Ehkä tuon paatuneen miehen tuotoksia vielä löytyy keräilijöiden tutkimattomista kokoelmista.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.