Arvet

ArvetArvet
Heikki Nevala
Turbator, 2010
ISBN: 978-952-5666-54-0

Jos spefiympyröistä hakee pätevää murrekirjoittajaa, ensimmäisenä pitää sanoa Heikki Nevala ja sen jäkeen miettiä, onko niitä edes muita. Nevala on itse kotoisin Pohojammaalta ja kielen lisäksi paikalliskulttuurin tuntemus heijastuu hänen teksteistään mitä mainioimmin.

Novellikokoelma Arvet niputtaa Nevalan tekstit vuodesta 2005 aina vuoteen 2009, jolloin julkaistiin hänen Portin novellikisan voittanut kertomuksensa Koneesta olet sinä syntyvä. Jottei kyseisen novellin laatu jäisi kenellekään epäselväksi, lukeva fandom äänesti sille seuraavana vuonna myös Atorox-palkinnon vuoden parhaudesta.

Tätä kattavaa koontia voi toisaalta pitää kirjan ehkä ainoana vikana. Novelleja on niin paljon, että keskeistä teemaa ei muodostu ja lopputulos on hivenen sillisalaattimainen. Kapoisempi sektori ja vähemmän sivuja olisi saanut aikaiseksi iskevämmän teoksen, mutta toisaalta Nevalan fanit kiittävät. Nyt eri lehtien irtonumeroita ei tarvitse metsästää niin paljon, koska kaikki on tässä. Mukana on myös neljä aiemmin julkaisematonta juttua. Varsinaisia murteella kerrottuja tarinoita ei tässä kokoelmassa ole kuin yksi, mutta niitä löytyy lisää miehen myöhemmästä tuotannosta.

Jos jotain teemaa haluaa kuitenkin hahmottaa, se on kauhu ja kuolema. Yleensä loppu on lohduton ja varsin lopullinen, eikä siltä ole turvassa edes perheen pienimmät. Miljööt sitten vaihtelevatkin reippaasti supersankareiden maailmasta dystooppiseen tulevaisuuteen ja häjyjen temmellyskentiltä outoon rautajumalten hylkäämään saaripahaiseen.

Moni teksti on varsin ansiokas, mutta mielestäni kokoelman lopetus oli voimallisin. Kaksi viimeistä tarinaa olivat nimikkonovelli Arvet ja Atoroxin pokannut Koneesta olet sinä syntyvä, ja niillä Nevala vetää potin kotiin kuin pomo ainakin. Arvet kertoo lääkäristä, joka painaa ylitöitä maailmassa, missä ajankäyttöä valvotaan kiirerajoilla. On hirvittävän laitonta hankkia totuuden peittävää tekniikkaa, mutta niin Kazuyuki Hiro on tehnyt. Palkkatyönsä ulkopuolella hän heittää kuutamokeikkaa slummiklinikalla, mikä on seppukun arvoinen rike, ainakin jos hänen esimieheltään kysytään. Arvet toi mukanaan miellyttäviä kyberpunkmaisia tuulahduksia.

Koneesta olet sinä syntyvä taas on tarina heimosta, joka toimittaa kuolleet ja kuolevat mystinen koneen kitaan. Niin on tehty aikojen alusta asti. Joidenkin päivien kuluttua uusi heimolainen syntyy koneesta, lähes täysikasvuisena, kaikki tarvittava tieto mielessään. Ikuisen harmonian rikkoo lopulta koneen aiemmasta poikkeava käytös, sillä uudella syntyneellä ei olekaan haaroissaan paisuvaa lihaa, vaan omituinen viilto. Hänen muotonsa ovat pehmeämmät, tavoitteensa korkeat. Heimo alkaa askel askeleelta poistua vanhalta polultaan.

Heikki Nevala on pian vuosikymmenen uurastuksen jälkeen osoittanut iskevänsä omaäänistä tarinaa varmalla otteella. Arvet on siitä väkevä todistus. Koska julkaisusta on kulunut jo hetki, kirjaa itselleen halajavien kannattaa kysyä suoraan kustantajalta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.