Johannes – poliittisesti epäkorrekti

Johannes – poliittisesti epäkorrekti
Mika Svensk
Oulun sarjakuvaseura ry, 2012
ISBN: 978-951-95179-6-4

Mika Svensk oli oululainen piirtäjä, joka signeerasi työnsä nimimerkillä Johannes. Hänen pilapiirroksiaan ja sarjakuviaan on nyt koottu albumiin nimeltä Poliittisesti epäkorrekti. Vannoutuneena vääräleukana halusin toki nähdä, kuinka epäkorrektista kaverista oli oikein kyse.

Svenskin piirtäjänura urkeni jo reilusti 70-luvun puolella. On häkellyttävää yrittää hahmottaa, kuinka erilainen maailma silloin olikaan. Yleensähän sitä ottaa nykyhetken ja ekstrapoloi sitä muistoissaan taaksepäin ripotellen sekaan sopivissa määrin Rubikin kuutioita ja Jippo-lehtiä. Oli kuitenkin aika, jolloin Neuvostoliitosta ei ollut suotavaa sanoa pahaa sanaa. Siihen saumaan Svensk kirjoitti hahmonsa Herbertin vierailemaan totalitäärisessä Neukkuslaviassa, jonka päämies muistutti erehdyttävästi Brezneviä. Hyvää anekdoottia himmentää hieman se, ettei hän joutunut sarjan myötä minkäänlaisiin ongelmiin. Yritykselle on kyllä nostettava hattua. Tarina itse on varsin simppeli aivopesukoneineen, sukellusveneineen ja kidnappauksineen eikä juuri väräyttele päheysviisareita.

Onneksi Svensk ehti olla epäkorrekti myöhemminkin. Hän hankki itselleen potkut yhdestä lehdestä piirrettyään Oulun yliopiston rehtorin lääketeollisuuden talutusnuoraan ja tylytti säälimättömästi tupakoinninvastustajia. Hänelle ei ollut niinkään tärkeää eliniän pituus vaan sen laatu ja koki, että tupakoiden hän sai enemmän irti omastaan. Ravintoloiden ja muiden paikkojen rajoitukset hankasivat häntä pahasti vastakarvaan.

Aika kilteiltä nuo tähän kirjaan kootut sarjat vaikuttavat paria poikkeusta lukuunottamatta. Olisi ollut kiva nähdä enemmän niitä kuvia, joista Mika Svensk sai varoituksia ennen potkujaan. Omaksi suosikikseni nousi poliisikaksikosta kertova sarja Koura ja Näppi, vaikkei siinä mitään epäkorrektia olekaan. Kaikkiaan aiemmin tuntematon piirtäjä oli kiva tuttavuus, jonka töitä lukisin mielelläni lisääkin.

Lauri Koura ja Laura Näppi vauhdissa

Kaiken lisäksi narussa kulkeva piski osoittautui huumorintajuttomaksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.