Fantastinen matkaopas – Mos Eisley

Kohde: Mos Eisley, Tatooine
Lyhyt kuvaus: Hunsvottien ja laittomuuksien pesäpaikka, joka jää vain karvan verran Detroitin murhaluvuista.
Lähde: Tähtien sota

Historia: Tatooine oli legendojen mukaan joskus aikoinaan vehreä planeetta, jonka asujaimisto ei lotkauttanut kuuloelintään aavikoitumisvaroituksille. Asia kismittää heidän jälkeläisiään hiekkakansaa ja jawoja vielä nykyäänkin siinä määrin, että aihetta ei kannata ottaa esiin illallispöydässä heidän kanssaan. Todellinen mutta vähemmän tunnettu syy rajuuhkoon ilmastonmuutokseen oli kapina muinaista Rakata-imperiumia vastaan, joka osoittautui huonoksi häviäjäksi. Tatooine jätettiin rauhaan kunhan kiertoratapommitus ensin oli höyrystänyt valtameret. Merinäköalakiinteistöjen hinnat eivät koskaan toipuneet.
Vuosituhansien jälkeen tehokkaan ja moraalisilta arvoiltaan arveluttavan markkinointipuheen jälkeen joku jossain päätti perustaa kaksoisaurinkojen korventamalle planeetalle joukon kosteusfarmeja, minkä jo termistöä tarkastellen pitäisi kuulostaa suboptimaaliselta investoinnilta. Koska historia kärsii jatkuvasta amnesiasta, se toistaa itseään aika ajoin ja uudisraivaajajoukko toisensa jälkeen saapui tälle hiekkaplaneetalle vain lähteäkseen lipettiin saatuaan tarpeekseen Vuoden rusketus -palkinnoista.
Nykyinen asujaimisto saapui vaiheittain viimeisen sadan vuoden aikana. Tämän projektin suunnitelmallisuutta kuvaa se, että ensimmäiset siirtolaiset tekivät pakkolaskun. Sille paikalle nousi aikanaan Mos Eisley. Planeetan pääkaupungiksi tituleeratun womp-rotankolon he nimesivät alkuperäisen kotimaailmansa Bestinen mukaan, mutta vallitseva nimeämiskäytäntö muuttui kaihoisasta groteskiksi Fort Tuskenin verilöylyn aikaan. Turistin kannattaakin harkita vielä uudemman kerran matkaa planeetalle, jonka väkivaltaisin alkuperäiskansa on nimetty tuhoamansa asutuskeskuksen mukaan.

Nähtävyydet: Lähellä avaruussatamaa sijaitsee Chalmunin Cantina, jonka teknorasistinen syrjintäpolitiikka pitää vakoiludroidit ulkona. Tämä onkin ehdottoman välttämätöntä asiakaskunta huomioiden, sillä huomattava määrä laittomia aseita ja narkoottisia mausteita vaihtaa omistajaa juottolan seinien sisällä. Musiikista vastaa pelivelkaorjuudessa raatava Bith-bändi Modal Nodes ja nuoteista nauttiessaan uhkapelaavan turistin onkin hyvä muistaa pitää kiinni edes paluulipustaan. Tatooine kun ei välttämättä ole kiva paikka vierailua ajatellen, mutta nalkkiin jääminen tälle tomupallolle on verrattavissa Sarlaccin ateriaksi päätymiseen.
Toinen maineekkaampi ravintola on syöksylaskun tehnyt avaruusalus Dowager Queen, jonka matkustajat perustivat ensi Eisleyn ja sittemmin myös Bestinen. Ilmeisesti jo varhaisessa vaiheessa oli selvää, kuinka epäonnistunut projekti Mos Eisley tulisi olemaan ja kaikki vähääkään fiksummat menivät muualle.
Hyvät ideat kopioidaan aina. Joskus myös huonot ideat, kuten rahtialus Lucky Despot osoitti. Kapteenin menetettyä rahansa katastrofaalisessa yrityksessä myydä hydromech-droideja Tatooinen asukkaille hänen aluksensa muunnettiin hotelliksi ja kasinoksi. Voidaankin esittää perusteltu oletus, että useamman kuin yhden aluksenraadon käyttäminen rakennuksena heijastelee asujaimiston alitajuista halua vain nostaa kytkintä ja jättää koko rauhaton santapallo taakseen.

Ruoka ja juoma: Vinkki ruokailijalle: Jos lihasta ei kerrota mitä se on, se on womp-rottaa. Paikallisten puheiden perusteella womp-rotan maussa ei ole mitään vikaa, mutta se johtuu luultavasti vain siitä, että heille on kehittynyt epäterve kunnioitus sellaista ruokaa kohtaan, joka yksi yhtä vastaan matsissa luultavammin päätyy syömään metsästäjänsä kuin toisin päin. Ainoa alkoholiton juoma on sininen maito. Tuoteselosteen mukaan se tulee banthasta, mutta miten mikään voisi olla niin sinistä ilman atsovärejä?

Loppupäätelmä: Tatooine yleisesti ja Mos Eisley erityisesti tarjoaa niin suuren repertoaarin hengenlähtötavoille, että kohdetta kannattaa suositella vain itsensä lopettamista vakaasti harkitseville. Hautajaiskulutkin jäävät minimaalisiksi, siitä pitää planeetan jokseenkin aggressiivinen fauna mieluusti huolta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.