Fantastinen matkaopas – Babylon 5

Matkaopas kauas pois tai miksi sinne ei pitäisi edes mennä

Kohde: Babylon 5
Lyhyt kuvaus: Diplomatiaan ja kaupankäyntiin suuntautunut lajienvälinen avaruusasema neutraalilla alueella. Mikä tarkoittaa sitä, että parempaa paikkaa käydä sotaa ei löydy koko galaksista.
Lähde: Babylon 5, J. Michael Straczynski

Historia: Ihmisten ja Minbarien käymän sodan jälkeen katsottiin tarpeelliseksi luoda paikka diplomaattisten suhteiden hoitamiselle. Suurin syy oli se, että sodassa Maan joukot saivat ihmishistorian pahimman sakinhivutuksen sitten hakkapeliittojen aikojen. Pyrkimyksellä oli kuitenkin äänekkäät vastustajansa, joista muutama uskoi vakaasti räjähteiden voimaan. Ensimmäinen Babylon-asema tuhottiin ennen kuin se ehti valmistua. Lannistumatta pienistä vastoinkäymisistä ihmiset rakensivat toisen aseman, joka myös tuhottiin. Tarina isosta pahasta sudesta ja kolmesta porsaasta oli ilmeisesti kovassa kurssissa, koska myös kolmas Babylon-asema saatettiin rakenteille. Jo vähemmän yllättävästi tämäkään projekti ei koskaan valmistunut.
Suunnilleen tässä kohtaa lääketiede sanoo peräänantamattomuuden muuttuvan pakkomielteeksi. Siitä huolimatta tai sen vuoksi kotiyleisön pohjattomaksi hämmästykseksi Babylon 4 saatiin valmiiksi ja järjestelmät kytkettyä päälle. On siis saattanut kyynel jos toinenkin vierähtää, kun 24 tunnin kuluttua B4 luiskahti aika-avaruusrepeämään. Viimeistään tässä kohtaa pitäisi termin ”pohjaton kaivo” alkaa kuulostaa tutulta, avaruusasemien rakentelu kun ei ole ihan ilmaista.
Optimismin määritelmää venyttäen ihmiset päättivät rakentaa vielä viidennen aseman. Koska nelosversio oli niellyt kaiken edellisistä yritelmistä jäljelle jääneen romun, Babylon 5 suunniteltiin pienemmäksi kuin edeltäjänsä ja projektiin haalittiin rahoitusta niin minbareilta kuin centaureiltakin. Vaikka asema lopulta valmistuikin, ja jopa pysyi paikoillaan yli yhden vuorokauden, yleinen mielipide ei ollut luottavainen. Jotain kuvaa sekin, että useampi vedonlyönnillä elantonsa saava asuinkeskittymä antoi kertoimet siitä, selviäisikö Babylon 5 vuottakaan. Ja paras suhdeluku oli 200:1 vastaan.

Nähtävyydet: Aseman kuudesta värisektorista matkailijalle avoinna on kaksi, punainen ja ruskea. Punaisella sektorilla on vakava vaara joutua minuuttien sisällä kynityksi niin putipuhtaaksi, ettei turistilla riitä rahat edes paluulippuun. Sama riski on ruskealla sektorilla, mutta siellä toimenpiteen suorittajat ovat rikollisia punaisen sektorin ylihintaisten kauppapaikkojen sijaan.
Parhaat paikat hankkia turistikrääsän muukalaisvastineita ovat basaari ja Zocalo. Ainoa olennainen ero on, että basaaria ei suljeta vuosittain milloin minkäkin kriisin seurauksena.
Punaisen sektorin puutarhat ja kasvilabyrintti ovat koko aseman ainoa paikka, jossa pääsee kosketuksiin kasvikunnan kanssa ilman haarukkaa. Olennaista pitkiä avaruusmatkoja tekeville, mutta erityisesti suositellaan koti-ikävästä kärsiville siitepölyallergikoille.
Ruskea sektori keskittyy jätteiden käsittelyyn. Tämä koskee niin viemäriputkissa kiertävää kuonaa kuin asemalle syystä tai toisesta jumiin jääneitä sentienttejä. Paras paikka joutua eroon käsilaukustaan on ruskean sektorin juottolat ja paras paikka löytää se uudelleen on punaisen sektorin basaari.

Ruoka ja juoma: Yllättävän moni muukalaisten ruokalaji vertautuu johonkin maan keittiöstä tuttuun juttuun, kuten oliiviin, pähkinään ja etenkin lihapullaan. Kaikki on hyvin niin kauan kuin muistaa, että kaikki lajit eivät edes hengitä samaa ilmakehää ihmiskunnan kanssa ja heidän lihapullissaan saattaa olla eksoottisia, hyvin myrkyllisiä sattumia.
Koska suurimmat toilailut tehdään aina räkäkännissä, kannattaa etenkin tenuttaessa pitää pelisilmä auki. Esimerkkejä: Bor’Kann on drazien juoma, jota ei pidä nauttia laimentamattomana. Laimentimeksi kelpaa esimerkiksi vodka. Komeetanhäntää ei suositella yli kahta annosta samana iltana ellei halua herätä lietealtaassa ilman lompakkoa. Minbarien sha’chain nauttimiseen vaaditaan kattava matkavakuutus ja seremoniallinen sha’neyat-tee on ihmisille kohtalokasta. Myös kriul on tappavaa ja soveltuu lähinnä pöytäpintojen puhdistukseen. T’m’lai’na puolestaan syövyttää metalleja, ja sisuskalujakin, jos niikseen tulee. Kaiken kaikkiaan on turvallisempaa pitäytyä Budweiserissa.

Loppupäätelmä: Neljännesmiljoona tonnia avaruuden pimeydessä kieppuvaa metallia, sisällä neljännesmiljoona ihmistä ja muukalaista. Väärään aikaan väärässä paikassa ja mahdollisuudet ruumiin löytymiseen on puhdas nolla.

Advertisement