Mitä kummaa

Mitä kummaaMitä kummaa
Hanna Matilainen
Avain, 2014
ISBN: 978-952-304-024-3

Siitä on jo pyöreästi neljännesvuosisata, kun Suomessa viimeksi julkaistiin yleispätevä scifitietoteos. Hanna Matilaisen kirja Mitä kummaa ansaitsee siis täysin oikeutetusti maininnan ’jo oli aikakin’.

Kun minä kävin koulua joskus armaalla 80-luvulla, opettajat olivat aivan pihalla sellaisesta asiasta kuin tieteiskirjallisuus. Äidinkielen aineeseenikin sain merkinnän ”toivoisin sinun joskus pysyttelevän sellaisen planeetan pinnalla, joka ei räjähdä.” Silloin sitä mietti, millä tavoin näitä aikuisia moukkia sivistäisi. Voi kun olisi kirja, jonka voisi lykätä kouraan ja sanoa, että lue siitä, jotta jotain oppisit.

Vaikka nykypäivänä spekulatiivinen fiktio on huomattavasti enemmän valtavirtaa kuin minun lapsuudessani, ei opettajaa vielä auta paljoa se, että tietää Harry Potterin ja Tähtien sodan, jos oppilas rypee riemuissaan scifistisyyden sikolätissä. Jotain oppia ja ohjetta ehkä haluaisi antaa, mutta milläs neuvot, kun et tiedä. Vaan nyt apuun rientää Hanna Matilainen!

Mitä kummaa on monitahoinen tietoteos scifin harrastuksen ilmenemismuodoista Suomessa. Kirja käy läpi alan lehdet, tapahtumat, yhdistykset, kustantamot, palkinnot ja kummalliset erityispiirteet, joista ajan hermolla pysymisestä antaa väkevää todistusta esimerkiksi kirjoittajaliike URSin mainitseminen. Sitä ei ollut olemassakaan viisi vuotta sitten, ja aika näyttää onko se enää olemassa missään muodossa viiden vuoden kuluttua, mutta juuri nyt, juuri tässä ajassa sen tietäminen on hip & pop.

Matilaisella ei ole vahvaa ja monien vuosien fandom-kokemusta, mikä on tällaista teosta kirjoitettaessa pelkästään hyväksi. Niskassa ei roiku historian raskas painolasti jo vuosikymmeniä sitten kadonneista fanzineista, joista joku vanhemman polven fani olisi saattanut olla pakotettu lausumaan muutaman sanan. Mitä kummaa onkin painomusteeseen ja selluloosaan vangittu pysäytyskuva kotimaisen scifin nykytilasta vuonna 2014.

Kirjan loppupuolen muodostaa lista mainitsemisen arvoisista genrekirjoittajista. Painotus on vahvasti kuluvalla vuosituhannella ilmeisenä aikomuksena nostaa esiin sellaisiakin kirjoittajia, jotka eivät vielä liitele scifitaivaan kiintotähtien joukossa, mutta jotka saattavat nousta sinne kymmenessä vuodessa ja joiden uraa kannattaa seurata. Tämäkin on tuore lähestymistapa ja eroaa mukavasti kaikista niistä listoista, joilla tapaavat keikkua kaikki menneiden aikojen legendat sekä nykypäivän kiivastahtisimmat kirjatehtailijat.

Mitä kummaa on kätevä ja pätevä perusteos sellaiselle, joka haluaisi saada paremman yleiskuvan suomalaisen spefiharrastuneisuuden ilmiöistä, muttei tiedä mistä aloittaisi. Hanna ’Morre’ Matilainen on ripotellut tähtipölyä ja laatinut suuntaviivat uteliaalle matkaajalle. Kirja sopii mainiosti jokaisen harrastajan kouraan, ja kuuluu välttämättömänä jokaisen koulukirjaston hyllyyn.

Advertisement

One response to “Mitä kummaa

  1. Äh, tämä on minulla ollut lukulistalla jo vaikka kuinka kauan. Pitäisi oikeasti hakea käsiini.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.