Oikea hetki ostaa

Lähde: like.fi

Lähde: like.fi

Keräily on paitsi ostamista myös ostamatta jättämistä. Toisin sanoen pitää tietää, milloin kannattaa ostaa ja milloin odottaa parempaa tilaisuutta. Aina maailma ei tietenkään noudata keräilijän toiveita ja joskus sitä huomaa, että se keskinkertainen diili silloin kymmenen vuotta sitten olikin itse asiassa aika hyvä tarjous ja hinnat sen kun nousevat. Onneksi ei aina.

Tykkään keräillä erityisesti sarjoja, kuten vaikkapa Ursan scifisarja, Kirjayhtymän mustaselkäiset tai vaikkapa Liken edelleen ilmestyvä sf-sarja. Tuosta viimeisestä edelleen uupuu joitakin teoksia (esim. Endymionin 1. painos), mutta Shean ja Wilsonin Illuminatus-trilogian osalta tilanne parani kertaheitolla. Olen hypistellyt sarjan ykkös- ja kakkoskirjoja aina välillä, hintojen vaihdellessa 4-7 euron välillä. Tähän mennessä olen kuitenkin passannut ne kaikki odottaen kokonaisuuden löytymistä. Tällä viikolla odotus palkittiin.

Siellä ne piileskelivät, Alfa Antikvan hinnoittelemattomien kirjojen pinossa, mutta koska olin ajan kanssa liikkeellä, saatoin vaellella ympäriinsä riittävän kauan bongatakseni ne. Samasta pinosta löytyi jokunen sarjakuva-albumikin ja sulkemishetken uhatessa saatoin hipsiä kassalle pienen pinkan kanssa. Myyjän selailtua pinkkaa ehdotin, että ei kai hän nyt kymppiä enempää trilogiasta ottaisi, olihan kirjoissa hienoista kulumaa. Yllätyin iloisesti, sillä kympin pakettiin kuului Illuminatuksen lisäksi albumi Hannibal Viisi: Kymmenen naista ennen kuolemaa, jonka etusivulla oli jonkin aiemman myyntipaikan yhden euron hinta. Katson siis saaneeni Illuminatukset kolme euroa kappaleelta. Kannatti jättää seitsemän euron hintaiset laitokset muiden antikoiden hyllyihin.

Joskus liian hyvä tilaisuus syöksee uudelle polulle. Olen jo lukuisten vuosien ajan täydentänyt keräilykohteiden listaani Jussi Vainikaisen ylläpitämästä sf-bibliografiasta. Jalavan listattuun fantasiasarjaan en ollut kokonaisuutena ryhtynyt, Conanit ja Sadelehdon toimittama Pimeyden linnake olivat riittäneet, mutta Turun kirjamessuilla löysin TSFS:n kirppishyllystä Weis & Hickmanin Kaksos-trilogian siistissä kunnossa kaksi euroa per nide. Pakkohan ne oli kaapata pois kuljeksimasta. Nyt huomaan, että sarjasta puuttuu enää Lohikäärme-trilogia (Syyshämärän lohikäärmeet, Talviyön lohikäärmeet, Kevätaamun lohikäärmeet), joten on vain ajan kysymys, milloin isken siihen kiinni. Jotkin divarit pyytävät siitä toiveikkaasti kymppiä kirjalta. Tässä kohtaa nenäni sanoo, että parempi sauma tulee vastaan myöhemmin.

Ehkäpä joku blogin lukija jopa haluaa tehdä minulle tarjouksen, josta olisi tyhmää kieltäytyä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.