Kabinettiluentoja

Vaeltava luennoitsija ja vapaa tutkija par excellenceMinulla on ystävä nimeltä Grade. Teknisesti ottaen kyseessä on ehkä enemmän tuttava, mutta niinä kertoina kun kohtaamme, juttusille heittäytyminen on välitöntä, mukavaa ja mielenkiintoista, joten pitäydyn alkuperäisessä väitteessäni.

Tässä jonkin aikaa Grade on aina välillä tarjonnut ’kabinettiluentoja’ jotain pienehköä korvausta vastaan, ja jos syntymäpäiväbileeni olisivat osuneet otollisempaan hetkeen, olisin saanut sellaisen täysin vastikkeetta. Pitkään aikaan en kuitenkaan täysin ymmärtänyt, mistä on kyse. Mitä hyötyä kabinettiluennosta olisi minulle tarkalleen?

Parisen päivää sitten törmäsimme taas ja kabinettiluennot nousivat esiin. Silloin näin valon.

Grade on opiskellut reilun vuosikymmenen ja lukenut silmittömän määrän kaikenlaista materiaalia. Hänellä on todella hyvä muisti, huima lukunopeus ja ilmiömäinen kyky muodostaa tiedoistaan kokonaisuuksia. Tämä on koko kabinettiluennon ydin. Voin antaa aiheen, josta haluaisin kuulla, ja Grade laatii aiheesta luennon. Jos sitä varten pitää lukea ja tutkia lisää, hän tutkii ja lukee. Siinä keskustellessamme puhe kääntyi steampunkiin ja sieltä, kuin apteekkarin hyllyltä, alkoi valua jänniä tiedonmurenia aiheeseen liittyen. Kuten että faksi oli käytössä Englannin pankeissa jo ennen puhelimen keksimistä.

Siinä kohtaa ymmärsin, että voisin pyytää vaikkapa luentoa aiheesta ”1800-luvun loppupuolen ja vuosisatojen vaihteen teknologia, mukaan lukien ne teknologiat, jotka me olemme jo unohtaneet, ja niiden paisuttelu spekulatiivisesti fiktion kirjoittamista ajatellen”. Ja Grade tekisi sellaisen. Sopivalla porukalla kolehti saataisiin kasaan ilman pienintäkään tuskaa ja juuri tuon kirjallisuuden lajin kirjoittajat saisivat vaikka yli tunnin mittaisen täsmäesitelmän juuri sellaisista aiheista, jotka rikastuttaisivat heidän myöhempiä töitään.

Kaikkien ei tarvitsisi itse tehdä aikaavievää tutkimusta. Tutkimus on mahdollista tilata. Aihe voi olla melkeinpä mikä tahansa. Mahdollisuuksien kirjo alkoi avautua eteeni. Mutta miten välittää tämä valaituminen eteenpäin omille tutuilleni?

Tänään huomasin, että Grade oli perustanut kabinettiluentojaan varten Facebook-sivun. Hyvät toverit, jos tämä herätti edes pientä kiinnostusta, käykää tykkäämässä tuota sivua. Ja tilatkaa ihmeessä kabinettiluento, jos siltä tuntuu!

Ovatko luennot hyviä? En voi sanoa: Kyllä! sillä en ole kuullut ainuttakaan, mutta sen perusteella, mitä minä herra esitelmöijästä tiedän, uskon tähän projektiin niin vahvasti, että laadin tämän blogauksen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.