Atorox 2014 tulee, kaikki mukaan!

ATOROX Kuva: Tomi Junnila, Pasi Karppanen

ATOROX robottipäiden planeetalla
Kuva: Tomi Junnila, Pasi Karppanen

Tämän vuoden Atorox tuli jaettua jo reilu kuukausi takaperin Finnconissa. Onnea vaan vielä kerran Anni Nupposelle robottipäästä; Joka ratasta pyörittää oli hieno novelli ja voittonsa ansainnut!

Mutta! Nyt on aika katsoa tulevaan kuin motivaatiojulisteiden ylväät, kirkasotsaiset kansankynttilät. Ensi vuosi tulee vääjäämättä ja seuraava robotti pitää tyrkätä giljotiinin eteen. Kisa on jo käynnissä.

Tähän asti Atorox-ehdokkuuksia on nimetty vasta vuodenvaihteen jälkeen. Pahimmillaan varhaisimpien kisan piiriin kuuluvien novellien julkaisuista on kulunut yli vuosi. Kuka sellaisia enää muistaa? Hyvä kun itse muistan, mitä luin viime viikolla. Ja aina en muista sitäkään. Toisaalta kasvaneet julkaisumäärät sanelevat sen todellisuuden, että harvalla on rahkeita lukea parin kuun aikana kaikki edeltävän vuoden novellit, vaikka haluaisi.

Nämä seikat aiheuttavat tiettyjä ongelmia. Varhaisimmat novellit ovat jo painuneet unholaan, uusimpia monikaan ei ole vielä ehtinyt lukea. Kaikessa kiireessä kukin ehdokkuuksia esittävä tyyppi ehtii lukea vain rajallisen määrän valikoimasta. Näin se on ollut aina, vaikka alkuaikoina 80-luvulla homma oli fandom-aktiiveilla paremmin hanskassa pienempien julkaisumäärien vuoksi.

Nyt tänä vuonna tilanne on parempi. Älyttömän paljon parempi. Itse asiassa taskulaskimestani loppuu kapasiteetti, kun yritän määrittää kuinka paljon paremmin asiat nyt ovat. Atorox-kelpoisia novelleja voi ehdottaa ennakkoon!

Lyhyesti: Atorox-sivuilla on lomake, jonka kanssa voi Atorox-listalle ehdottaa hyviä novelleja pitkin vuotta. Tämä avaa huimia mahdollisuuksia ja raivaa lopullisesti syrjään ison määrän ongelmia, jos vain lukijat ottavat tämän käytännön omakseen. Mutta vain jos. Perimmäinen ongelma on aina sama: ihmiset itse.

Nyt, juuri nyt, jos luet hyvän novellin, joka mielestäsi ansaitsisi olla Atorox-listalla, ehdota sitä. Kaikin mokomin. Turha kuvitellakaan, että muodostaisit myöhemmin laajemman kokonaiskuvan koko vuoden julkaisuista ja ehdottaisit sitten sitä kirkkainta kärkeä, koska se jää tekemättä. Se on vanha tapa. Tämä on uusi. Satunnainenkin lukija voi antaa panoksensa. Jo yksi luettu novelli riittää, jos lukija siitä riittävästi pitää. Vaan miten satunnainen lukija osaisi tämän mahdollisuuden löytää?

Tässä kohtaa paljastuu koko uuden ehdokasasettelutavan nerous. Ehdotan seuraavaa.

Lehtien toimituskunta voi aina, jokaisen numeron ilmestyttyä, listata lehdessä ilmestyneet novellit ja vaikka meilata asiasta seuran sähköpostilistalle. ”Hei, uusimmassa lehdessä on viisi novellia. Jos pidit jostakin niistä, miksi et menisi sivulle se-ja-se ja ehdottaisi sitä Atorox-listalle.” Postilistan voi toki korvata foorumilla, Facebook-ryhmällä tai vaikka viidakkorummulla, riippuen jäsenistön tavoista. Onhan toki tehokkaampaa kehottaa lukijoita tutustumaan muutaman kerran vuodessa kouralliseen novelleja kuin rukoilla deadlinen lähestyessä heitä käymään läpi monta kymmentä tekstiä parissa viikossa. Pieninä paloina jotain voi tapahtuakin.

Tämä idea sälyttää entistä enemmän vastuuta paikallisille toimijoille. Kun oman porukan julkaisu on ulkona, siitä on huudeltava turuilla ja toreilla. Muut eivät sitä tee. Ja jälkikäteen on sitten entistä hyödyttömämpää itkeä, jos ei ole omaa jäsen- tai lukijakuntaa riittävän voimallisesti kosiskellut. Aktivoikaa, seurat ja lehdet ja toimittajat, omat lukijanne. Koska Atorox-vastaava tai koko rumbaa pyörittävä Turun Science Fiction Seura ei sitä voi tehdä. Nyt jokainen aktiivi peilin eteen seisomaan ja kysymään, mitä minä voin tehdä seurani / lehteni Atorox-menestyksen avittamiseksi!

Syyskuu on jo alkamassa. Siihen, mihin ensi vuonna jokainen jo tietää voivansa käyttää 12 kuukautta, on nyt käytettävissä 4. En laske tähän mukaan niitä ylimääräisiä kuukausia vuodenvaihteen jälkeen, jotka prosessiin kuuluvat. Tarkoitus kun ei ole siirtää duunia eteenpäin, vaan tehdä se nyt.

Itse aion parin viikon välein ottaa työn alle jonkin julkaisun ja blogata siitä. Tiedättehän, huudella ympäriinsä. Pitää meteliä. Koittaa saada muutkin lukemaan sama julkaisu samaan aikaan ja ehdottelemaan sieltä niitä hyviä juttuja. Koko loppuvuosi. Siinä on minun panokseni Atorox-talkoisiin.

Entäpä te muut, jotka kuitenkin luette novelleja lehdistä ja kirjoista? Mitä te aiotte? Kertokaa, kommentoikaa, keskustelkaa.

Shimon Atorox-haasteet

Haaste #1: Kuiskaus pimeässä 2013
Haaste #2: Kultakuoriainen #6 ja Tähtivaeltaja 3/13

Advertisement

3 responses to “Atorox 2014 tulee, kaikki mukaan!

 1. Liisa Rantalaiho

  Hyvä Shimo, kiitos. Näin just pitää tehdä.
  t. Liisa

 2. Mä luin juuri aivan erinomaisen novellin, mutta voi: se on ilmestynyt kokoelmassa vuonna 2012. Olen luku-urakkani vasta tässä vaiheessa, juna meni jo…

  • Sitten sulla on yksi syy lisää odotella sinisen poliisipuhelinkopin ilmaantumista nurkille. Aikakoneen kanssa ei ole koskaan liian myöhäistä. Paitsi jos Atorox-tulos on ns. ”fixed point in time”.

   *Whoosh-whoosh-woosh*

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.