Vuoden 2012 saldo

Ryhdyin vuoteen 2012 suurilla suunnitelmilla ja vakailla aikeilla. Paljon tuli tehtyä, paljon silloin suunniteltua jäi tekemättä. Fiksumpi mies olisi ehkä säätänyt jo hyvissä ajoin tavoitteitaan vuoden kuluessa, minä ryhdyin ripustelemaan erilaisia hanskoja nauloihin marraskuun alussa. Katsotaanpa mitä piti ja mitä tuli.

1. Vuoden 2011 NaNoWriMo-käsikirjoituksen valmistuminen

Tavoite: Kirjoittaa uusiksi ja viimeistellä marraskuussa 2011 syntynyt romaanikäsikirjoitus sellaiseen kuosiin, että omasta mielestä sitä voi tarjota kustantajille.
Deadline: Lokakuun loppu. Vanhan pitää olla pois käsistä ennen seuraavaa Nanoa.

Raportti: Aloittelin tätä pariinkin otteeseen, mutta kun sinne tänne heilahteleva juoni ei asettunut mihinkään uomaan, ei projekti edennyt oikeastaan lainkaan. Jotain kertoo jo sekin, että kuukausi toisensa jälkeen lykkäsin tätä tulevaan, kunnes aika loppui.
Lopputulos: Jäi tekemättä

2. Kirjoituskilpailuihin osallistuminen

Tavoite: Osallistua seuraaviin kirjoituskilpailuihin: NOVA 2012, URSin kirjoituskilpaulu, Portin kirjoituskilpailu 2012, Usvan äänikirjaprojekti.
Deadlinet: Usva 8.1., NOVA 5.3., URS 2.4., Portti elo-syyskuu

Raportti: Sain aikaiseksi novellin kuhunkin kisaan, ja joka ainoan vietynä aivan viime metreille. URS-kisan novelli valmistui ja lähti eteenpäin noin kymmenen minuuttia ennen määräaikaa. Se että sain tekstit ylipäätään valmiiksi oli jo huimaa, mutta kaiken kukkuraksi jokainen teksti menestyi!
Lopputulos: Tehty!

3. Novelli Usvaan

Tavoite: Muokata jo hyväksyttyä novellia niin, että se miellyttää sekä itseä että toimittajaa, Anne Leinosta.
Deadline: Koska tarina liittyy romaanikäsikirjoituksen alkupään tapahtumiin, valmistuminen helmikuun loppuun mennessä on suotavaa.

Raportti: Romaani siis paloi saapuessaan ilmakehään, mutta pinnalle saakka pääsi novelli Sateenkaaren maku, joka ilmestyi Usvan numerossa 3/2012. Toimitustyön ansiosta novellista tuli alkuperäistä parempi, minkä olen pannut merkille jokaisen miinkin julkaisuun saakka päässeen novellin kanssa.
Lopputulos: Tehty

4. NaNoWriMo 2012

Tavoite: Kirjoittaa 50000 sanan romaani marraskuun aikana.
Dealine: Varsinainen kirjoittaminen tapahtuu tarkasti marraskuun aikana. Esityö, kuten taustatyö ja juonirakenteen pohdinta on oltava valmis lokakuun loppussa.

Raportti: Jätin väliin suosiolla. Muutoin tekemättä olisi jäänyt liian monta muuta juttua, jotka halusin tehdä. Nano olisi ollut fiksu ajatus, jos olisin saanut luotua järkevän rakenteen edes toiseen kahdesta vanhasta nanokäsiksestäni, mutta kokemuksen perusteella sokkona takominen tuottaa vain tekstimassan, ei kunnollista romaania.
Lopputulos: Jäi tekemättä

5. Death of a Zabrak

Tavoite: Kirjoittaa viimeinen Khuure/Kataja-tarina.
Deadline: Ei liian tarkkaa määräaikaa, mutta ensimmäisen puolen vuoden aikana olisi hyvä saada valmiiksi.

Raportti: Tämä on jotain, jonka haluan saada tehtyä, mutta vielä on vaiheessa. Alkuvuosi meni monissa muissa proggiksissa, loppuvuoden söi arvosteluputki. Ja sitten kun päätin panostaa SWG-aiheeseen, nysväsin aiheeseen liittyvää blogia valmiimmaksi.
Lopputulos: Aloitettu, pahasti kesken

6. Kirjoitusoppaat

Tavoite: Lukea nyt hallussa olevat kirjoitusoppaat.
Deadline: Vuoden loppuun mennessä ehdottomasti, mutta mitä pikemmin sen parempi.

Raportti: Alkuvuodesta luin oppaita hyvän liudan, mutta pari jäljelle jäänyttä odottaa edelleen vuoroaan. En tiedä, mitä muut saavat irti oppaista, ja jotkuhan manaavat kaikki oppaat alimpaan helvettiin, mutta minä löysin niistä innoitusta, erilaisia näkökulmia, hyviä vinkkejä sekä ajateltavaa. On paljon mahdollista, että ilman Jeff VanderMeerin Booklifeä en olisi päässyt näin pitkälle vuodessa.
Lopputulos: Hyvässä vaiheessa, mutta kesken

7. Fantastinen matkaopas

Tavoite: Kirjoittaa ainakin neljä uutta kohde-esittelyä matkaoppaaseen.
Deadline: Tasaisesti ripoteltuna 1kpl/3kk, mutta vuoden alku on jo aika täynnä. Saldo kuitenkin tarkistetaan vuoden lopussa.

Raportti: Postasin vuoden aikana neljä aiemmin julkaisematonta matkaoppaan kohdetta, mutta osa näki ainakin ensimmäisen versionsa jo viime vuonna. Neljä uutta kohdetta jäi siis syntymättä. Matkaopas ei kerännyt näkyvää kiinnostusta eikä herättänyt juurikaan keskustelua, joten into painia sen kanssa väheni muiden projektien vaatiessa peliaikaa. Lisäksi hyvä ystäväni Sami esitti kysymyksen, johon en keksinyt oikealta kuulostavaa vastausta: Kuka on kertoja? Onko se kaiken kaikesta tietävä omnipotentti matkailija vaiko paikan päällä vieraileva turisti? Siirsin projektin telakalle, jossa se nyt kerää pölyä. Motivaatiota laskee myös se, että vaikka saisinkin, sanotaan viisikymmentä tai edes kolmekymmentä kohdetta kasaan, mikään taho ei sitä ottaisi julkaisuun. Jatkanen matkaopasta satunnaisesti inspiraation iskiessä. En kehota pidättelemään hengitystä.
Lopputulos: Eteni, mutta tavoite jäi saavuttamatta

8. Sateenkaarisadut

Tavoite: Kirjoittaa ainakin kaksi satua lisää, editoida nyt kesken oleva valmiiksi.
Deadline: Vuoden loppuun mennessä, tasaisesti jakautuen.

Raportti: Hyödyllisyys ja saatu palaute tuntuu olevan minulla pääasialliset motivaattorit. Lähetin yhden valmiin sateenkaarisadun sateenkaariperheiden satukirjaprojektiin. Kuulemma oli olemassa englanniksi samanoloinen tarina eikä oma tekstini siksi kelvannut. Yritin sitten saada aikaiseksi edes editoida jo kirjoittamani toisen sadun lähetyskuntoon, mutta jäi tekemättä. Mitään uutta en tällä saralla saanut aikaiseksi. En oikein näe, että ensi vuonnakaan kirjoittaisin satukirjaa sateenkaariteemalla.
Lopputulos: Jäi toteutumatta

9. Koettuja

Tavoite: Julkaista ainakin yksi arvostelu kuussa.
Deadline: Jokaisen kuun loppu.

Raportti: Viime vuonna siirsin arvostelut omaan blogiinsa. Alkuvuodesta siirsin ne sittenkin takaisin Routakotoon (kiitos, Jeff). Syksyyn asti tahti pysyi ja ajoittain ylittyikin, mutta loppuvuodesta tempaisin ja kahtena kuuna (loka ja marras) väsäsin arvostelun joka päivälle. Tämä kaikki haukkasi tietenkin paljon aikaa ja tuomitsi vähemmän suoraa palautetta keräävät projektit kuten sadut ja matkaoppaat sivuraiteelle. Arvostelut paljastuivat olevan yksi ”mun juttu”, jota taon jatkossakin.
Lopputulos: Tavoite ylittyi käsittämättömän kosmisen suurella marginaalilla

10. Äärenmurtajat

Tavoite: Aikajanan luonti
Deadline: Vuoden loppu, projektin edettävä halki vuoden. Tilanteen tarkastelu kerran kuussa.

Raportti: Tämä on se toinen romaaniprojekti, vuodelta 2003. Luin tekstin läpi ja kirjoitin ylös nyt voimassa olevan, vinkuraisen aikajanan. Uutta en sitten tehnyt.
Lopputulos: Alustava työ tehty, kesken

11. Raapale joka päivälle

Tavoite: Kirjoittaa yksi raapale päivässä vuoden ajan.
Deadline: Joka päivä yksi raapale, koko vuoden ajan.

Raportti: Paradoksaalisesti tähän uskoin ehkä vähiten kaikista tavoitteistani. Jatkuva palaute ja kannustus laajalta lukijakunnalta kuitenkin auttoi jaksamaan niinäkin iltoina, kun kello oli puoli tuntia vajaa keskiyö ja jotain piti keittää kasaan. 366 raapaletta tuli tehtyä. Kiitos kaikki!
Lopputulos: HUGE SUCCESS!

12. Kuunnelma

Tavoite: Ottaa selville, miltä kuunnelmakäsikirjoitus näyttää.
Deadline: Kesän loppuun mennessä.

Raportti: Otin selvää. Se ei vielä johtanut mihinkään konkreettiseen, mutta tulipahan tavoite täyteen. Mikä on nyt tätä listaa silmäillessä aika kova juttu, moni muu jäi vaiheeseen.
Lopputulos: Tehty

13. Kirjoittajapiiri Portille uupuneet

Tavoite: Tuottaa materiaalia piirille kritisoitavaksi, kritisoida muiden töitä.
Deadline: Piiri kokoontuu 3-4 viikon välein.

Raportti: Miitinki tai pari jäi välistä, muutoin osallistuin kinkereille ja kommentoin tekstejä. Sain myös hyödyllistä palautetta.
Lopputulos: Tehty

14. Sateenkaariperheet ry:n lastenkirjaprojekti

Tavoite: Ottaa selvää, missä määrin ehtii ja kykenee olla mukana sinänsä tärkeältä tuntuvassa projektissa. Jos lähtee mukaan, luvattujen töiden teko ajallaan.
Deadline: Oman mahdollisen roolin selvitys tammikuun alkupuolella.

Raportti: Projektille oli onneksi löytynyt vetäjä, joten ei tarvinnut miettiä vakavissaan ilmoittautumista vapaaehtoiseksi.
Lopputulos: Tehty

15. Sifalry

Tavoite: Kerätä talteen Sifalryn tarinan taustamateriaali. Samalla voi miettiä viimeistä suurta juonta.
Deadline: Vuoden loppuun mennessä. Jos tausta saadaan kasaan vauhdilla, voi itse tarinaa alkaa kasata.

Raportti: Tein selvitykset, mutta hiukan epäilyttää kirjoitanko sitä viimeistä tarinaa vai en. Se kiinnostaa arviolta noin viittä ihmistä, korkeintaan kymmentä. Toisaalta olisi tyydyttävää saattaa yhden oman hahmoni tarina oikeaan päätökseen.
Lopputulos: Tehty

16. Tavoitelistan seuraaminen, päivitys ja tilinpäätös

Tavoite: Pitää tämä lista ajan tasalla toisaalta siitä, mitä olen saanut aikaiseksi, toisaalta muuttaa tavoitteita sen mukaan, mihin myöhemmin katson pystyväni. Vuoden lopussa katson, mitä todella sain aikaiseksi, sainko sillä hetkellä olevat tavoitteet täytetyksi ja paljonko tavoitteita hylättiin vuoden varrella. Jokaisen kohdalla on pystyttävä sanomaan miksi jokin jäi tekemättä. Vuoden 2013 tavoitelista ja pidemmän aikavälin suunnitelmat muodostuvat toteutuneiden tavoitteiden mukaan.
Deadline: Tarkkailu koko vuoden, yhteenveto vuoden lopussa.

Raportti: Tätä listaa en pitänyt yllä, mutta laadin kuukausittaiset tavoitelistat ja seurasin niitä. Se oli hyödyllistä, joten vaikka laistoin kuukausitavoitteiden listauksesta ihan loppuvuodesta, kyllä tätä kannattaa jatkossakin tehdä. Sitten pitääkin koota tavoitelista ensi vuodelle.
Lopputulos: Tehty

Muuta

Vuoden varrella syntyi kokonaan uusia tavoitteita, joista en vielä vuosi sitten tiennyt mitään.

Arvostelupuolella lähdin toimittajaksi ja sisällöntuottajaksi kahteen paikkaan. Sarjakuvapuolella Kvaakiin ja kirjapuolella Kirjavinkkeihin. Kumpikin on mainio keino tavoittaa suurempi määrä lukijoita ja saada sitä arvokasta palautetta. Esimerkiksi Facebookissa arvostelut tuppaavat jäämään ilman kommentteja tai edes liketyksiä. Jopa raapaleilla menee siellä paremmin. On myös hienoa tuntea olevansa hyödyksi, kun joku kertoo löytäneensä jonkin kirjan tai sarjakuvan minun arvosteluni perusteella.

Sitten lähdin osakkaaksi Osuuskummaan, jolta tänä vuonna ilmestyi kaksi kirjaa (Kumman rakas ja Steampunk-antologia) sekä kaksi Ursula-lehteä. Steampunkissa olin mukana novellin kera ja muutaman arvostelun perusteella teksti on kelvannut lukijoillekin. Kiitos vain kotikommentaattorille sekä armottomalle toimistuskunnalle, joka ei suostunut päästämään läpi keskinkertaista tekelettä.

Raapaleita julkaistiin muutamassa lehdessä ja antologiassa. Ainoa muu julkaistu novelli Sateenkaaren maun lisäksi oli URSin barbaarilehdessä ollut Amirin torni. Sen kanssa Tuomas iski meikäläiseen pysyvän kunnioituksen toimitusprosessia kohtaan. Kymmensivuinen novelli palasi kaksinkertaisena takaisin täynnä punakynämerkintöjä. Oppi meni perille hyvin.

Kilpailuihin osallistumisen myötä seurasi myös menestys, jokseenkin yllättäen. En tiennyt lainkaan, mille tasolle oikeastaan sijoittuisin omien tekstieni kanssa kaikkien muiden sf-kirjoittajien joukossa. Nyt näyttää siltä, että ainakin kohtalaiselle tasolle enkä voi olla kuin tyytyväinen. USvan ja STk:n äänikirjaan lähettämäni novelli hyväksyttiin, Novassa sijoituin kahdeksanneksi, URSin kisassa tuli voittodiplomi ja Portin kisassa kolmas sija.

Kokonaislopputulos

Vaikka tavoitteista jäikin moni toteutumatta, raapaleprojektin saaminen valmiiksi, kisamenestys novellirintamalla ja tehtailtujen arvostelujen saama palaute kiskoo koko vuoden huimasti positiiviselle. Olen täysin tyytyväinen vuoden 2012 saavutuksiini ja julistan itseni kosmoksen kuninkaaksi. Ensi vuonna jatketaan samalla höyryllä.

Kiitos jokaiselle, jotka olette kommentoineet, antaneet palautetta, tukeneet ja lukeneet. Tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista ilman teitä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.