My Friend Dahmer

Jeff, luokan pelle ja sarjamurhaaja

My Friend Dahmer
Derf Backderf
Abrams ComicArts, 2012
ISBN: 9781419702174

San Fransiscon kentän kirjakaupan myyjä suositteli minulle Derf Backderfin sarjakuvaa My Friend Dahmer. Sanoin, että tästä en ollut kuullutkaan. Derfistä vai Dahmerista, myyjä kysyi. Sanoin etten kummastakaan. Ostin sarjakuvan silti. Myyntipuhe oli vakuuttava. Nyt tiedän Derfin, ja tiedän myös Dahmerin.

John Backderf, eli Derf, on pokannut sanomalehtialalla yli viisikymmentä palkintoa, mukaanlukien Robert F. Kennedy Journalism Awardin. Kaukaisella 70-luvulla hän sattui käymään koulua Jeff Dahmerin kanssa ja tämä sarjakuva kertoo noista ajoista.

Jeffrey Dahmeria puolestaan on tituleerattu kuuluisimmaksi sarjamurhaajaksi sitten Jack the Ripperin. Hän tappoi 17 miestä ja poikaa ennen kiinnijäämistään. Kakkuaan hän ehti lusia kolmisen vuotta ennen kuin toinen vanki hakkasi hänet kuoliaaksi. Näistä tapahtumista My Friend Dahmer ei kerro. Tarina pysähtyy kutakuinkin ensimmäiseen murhaan, pari viikkoa Jeffin ja Derfin lukion päättymisen jälkeen.

70-luvun pikkupaikkakunnan amerikkalaisilla vammaisen matkiminen oli ehdottomasti hauskinta puuhaa. Etenkin jos mallina on oma äiti.

Derf tekee selväksi jo esipuheessaan, että hänen sympatiansa Dahmeria kohtaan loppuvat siihen, että Dahmer suorittaa ensimmäisen tapponsa. Siihen asti hän on vakavien ongelmien riivaama poika. Hänen äitinsä kärsii mielisairaudesta, vanhemmat eroavat, isä muuttaa pois, äiti ja veli muuttavat pois, alati pahenevat näyt ja mieliteot kuolleisiin miehiin ajavat hänet alkoholistiksi, ja lukiokin on vielä kesken.

Tarina kerrotaan täysin Derfin silmien läpi. Dahmerin veli David jää vain maininnaksi ja isän rooli sarjakuvaromaanissa on pieni. Keskiöön nousee Derfin johtama vaihtelevalla kokoonpanolla toiminut Dahmer Fan Club, joka hyväksyi Dahmerin toverikseen aina vain tiettyyn rajaan saakka. Tuon oudon, vammaisia matkivan pojan kanssa saattoi aaseilla koulussa, mutta harvoin vapaa-ajalla. Ennen kaikkea käy tuskallisen selväksi, miten yksin Jeff Dahmer lopulta jäi ja miten aikuisten muodostama tukiverkosto petti joka kohdassa. Aukkojen läpi putosi Dahmerin lisäksi kymmeniä muita, nimittäin uhrit perheineen.

My Friend Dahmer oli jokseenkin voimakas lukukokemus, jota Derf valmisteli parin väliversion voimalla yli vuosikymmenen Jeff Dahmerin kuoleman jälkeen. Pyrkimys ei ole selvittää, miten sarjamurhaaja syntyy, vaan esittää millainen poika hän oli, ennen kuin kauhut alkoivat.

Jo lapsena Jeffiä kiinnosti tietää, mitä kuolleiden sisällä on. Silloin hän ei nainut niitä, vaan tunki ne happopurnukoihin. Niin katoaa lapsen viattomuus.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.