Flash Gordon – Avaruuden rauhanlietsoja

Flash Gordon – Avaruuden rauhanlietsoja
Dan Barry
Jalava, 2011
ISBN: 978-951-887-447-1

Flash Gordon kuuluu niihin ikonisiin sankareihin, joiden merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Hänet luotiin alun perin Buck Rogersin kilpailijaksi ja innoittamana, mutta sittemmin tämä pulp-aikakauden hahmo on itse innoittanut lukemattomia töitä. Flash on ehtinyt seikkailla animaatioissa ja ihan valkokankaallakin (”Gordon’s alive!”), mutta suurin päivätyö on tehty sanomalehtien sivuilla, päivittäisstripeissä sekä sunnuntaisarjoissa. Jalavan albumi Avaruuden rauhanlietsoja kokoaa yksien kansien väliin Dan Barryn päivittäisstripit ajalta 15.2.1965-28.3.1966.

Albumissa on neljä seikkailua, joista ensimmäinen on ehdottomasti vauhdikkain, suorastaan hengästyttävä. Flash ja tohtori Zarkov ovat tehneet pakkolaskun planeetalle, jossa kaksi osapuolta käy tuhatvuotista robottisotaansa vailla sen suurempaa kiinnostusta rauhaa kohtaan. Kummankin leirin johtajana toimii viehkeä nainen, mutta charmistaan huolimatta Flashkin on helisemässä heidän kanssaan. Tapahtumien tahti on niin kiivas, että ajoittain kahdenkin stripin jääminen väliin pudottaa lukijan kelkasta eikä jatkuvajuoniselle päivittäissarjakuvalle luontaista asioiden kertausta juurikaan esiinny. Rautaa!

Toisesta tarinastakaan ei vauhtia ja käänteitä puutu. New Yorkia riivaa paha epidemia alkaen jättiläishyttysistä jatkuen lentoliskoihin. Asialla on YK:n päämajassa värjöttelevä, kajahtanut keksijä, jonka rakentama kone availee ulottuvuusportteja tuoden läpi mitä merkillisempiä olioita. Vyyhteä selvittämään on määrätty Flash Gordon sekä kaunis venäläisagentti Tanja, jotka kumpikin kokevat velvollisuudekseen saattaa tuo ihmeellinen keksintö nimenomaan oman hallituksensa valvonnan alle. Kylmää sotaa käydään niin Itävallassa kuin lontoossakin, suksilla, sukellusveneitse ja lentokoneissa. Keksijä ja keksintö vaihtavat omistajuutta alati kiihtyvään tahtiin, kunnes koiraksi hypnotisoitu ja puettu keksijä karkaa Lontoon lentokentällä liikenteen sekaan. Mistä näin hilpeitä ideoita oikein revitään?

Loput kaksi kokonaisuutta ovat sitten tavanomaisempia. Toisessa nähdään pohjattoman katkeroitunut ex-sankari ja kaamea tappajaköynnös, toisessa taas kosmisen itsekeskeinen teollisuusmagnaatin tytär, joka vuorottelee kuukauden työntekijän tittelistä kilpailevan tehopakkauksen ja täydellisen psykopaatin välillä. Eikä ketään jaksa kiinnostaa, Flash Gordon vain hymyilee ja painuu enemmän kyykkyyn.

Kahden ensimmäisen tarinan perusteella voin suositella Avaruuden rauhanlietsojaa kaikille vanhakantaisesta seikkailumenosta viehtyville. Raivostuneiden kansanjoukkojen huutaessa ”Rauhanlietsojat! Kimppuun!” ei voi kuin nauraa. Nauraa ääneen.

Tanja & vanjat alkavat haistaa palaneen käryä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.