Conan barbaari

“Kuule, oi blogin lukija, ajasta Aku Ankan ja Bobon jälkeen, ennen Dark Horse Comicsin nousua. Ajasta, jolloin loistavat sarjakuvat täplittivät Citymarketin lehtipisteen. Ajasta, jolloin Semicin sarjakuvatarjonta oli suurta. Ajasta, jolloin Chris Claremont ja John Byrne olivat kunniassa. Ajasta, jolloin Jalavan nimi merkitsi laatua. Ajasta, jolloin divarin ovien takana avautuivat Alfa Antikvan ja ABC-kirjan pölyiset lehtihyllyt. Ajasta, jolloin sarjisten kansissa ei kimmeltäneet hologrammit, leikkuukuviot tai raaputa-ja-nuuhki-pinnat. Ajasta, jolloin Marvel Comics oli läntisen pallonpuoliskon ylpein ja mahtavin sarjakuvakustantamo.

Siihen maailmaan, antikkaan ja kaverin lehtihyllylle, matkasi Shimo, turkulainen; laiha rillipää, lompakko taskussaan. Nörtti, scifisti, keräilijä. Hartioillaan Judge Dredd -paita ja risa farkkutakki. Sarjisfriikki, jonka edessä ei vapissut yhtään kukaan.”

Conan barbaari
Tarina: Roy Thomas, Tim Conrad
Kuvat: Barry Windsor-Smith, Gil Kane, John Buscema, Jim Starlin, Al Milgrom, Alfredo Alcala, Pablo Marcos, Tony deZuniga, Walt Simonson
Esipuhe: Petri Hiltunen
Egmont, 2012
978-952-233-584-5

Kautta Cromin, luulin jo eläneeni nostalgiatrippini Savage Sword of Conan 1 -kokoelman kanssa, mutta Thoth-Amon minut periköön, jos en mieluusti tunnusta olleeni väärässä. Egmontin julkaisema uljas kokoomateos Conan barbaari kiidätti minut jälleen hyborisen ajan kunnian kentille yöunien kustannuksella.

Kirjassa yksiin kansiin päätyy Conanin suomalaisen julkaisuhistorian alkupään seikkailuja alkaen 70-luvun lehdistä ja jatkuen 80-luvun luvun puolivälissä koetun uuden tulemisen klassikoihin. Nämä ovat juuri niitä tarinoita, jotka aikoinaan tutustuttivat minut tuohon mustakulmaiseen miekkamieheen, joka ei kumarra ketään ja ottaa mitä tahtoo. On Egmontilta suoranainen kulttuuriteko tuoda uudelleen suomalaisten lukijoiden saataville näitä helmiä.

Kerronnasta vastaa pääosin Roy Thomas, joka onkin sarjakuva-Conanin Grand Old Man parillasadalla tarinallaan. Kuvittajien puolelta löytyy yhtä legendaarisia nimiä, joista erikseen taidan tällä kertaa mainita John Busceman. Jokainen sarja sijoittuu, käsittääkseni, Conanin varhaisempaan elämään ja Roy Thomaksen Howard-turinoiden väleihin osuvat omat luomukset toimivat aivan yhtä hyvin kuin varsinaiset Howard-adaptaatiotkin. Väitänkin Thomasta toiseksi tärkeimmäksi Conan-kirjuriksi ja itselleni nämä sarjakuvasovitukset ovat melkeinpä tärkeämpiä kuin alkuperäiset novellit.

Tänä päivänä albumirintamalla kovakantisuus on valttia siinä määrin, että jopa lapsuuteni pahvikantiset kirjaset Asterixista alkaen ilmestyvät nykyään jykevämmässä muodossa. Välillä tämä käytäntö oudoksuttaa, mutta tiettyjen kirjojen kohdalla kovat kannet ovat luonnollinen valinta, kuten liki 300 sivun voimalla A4-koossa ilmestyvän Conanin. Paperi on laadukasta, kaukana menneiden vuosikymmenten pulpimmasta materiaalista.

Conanin aikuismaisempaan makuun suunnattujen tarinoiden faneille, joiden kokoelmat äiti kantoi divariin sotilaspalveluksen aikana, tämä kokoelma tarjoaa mahdollisuuden elää uudelleen nuoruutensa jännittäviä lukuhetkiä. Nuoremmille miekkaan ja magiaan uppoutuneille taas on tarjolla raivoisia tarinoita tulevan kuninkaan alkuajoilta. Julistaisin nämä muutoin parhaimmiksi ikinä, mutta muistelen, että Savage Swordissa ilmestyi aikanaan hyvin paljon kutkuttavaa kamaa, joten toivoa vain sopii, että tämä ei ole yksinäinen tribuutti maailman kuuluisimmalle barbaarille, vaan pelinavaus kustantajan puolelta ennakoiden kymmeniä vastaavia kokoelmia tulevina vuosina.

Itseäni kiehtoi suuresti lopussa oleva 40-sivuinen Walt Simonsonin kuvittama Hyborisen ajan historia, sekä Petri Hiltusen, tuon Suomen barbaarin, esipuhe. Hän summasi siinä ne samat aatokset, joita minullakin on ollut barbaareista kirjoittaessani. Howard samalla loi ja tuhosi koko genren, koska mitä hahmoja tahansa hänen jälkeensä tuleekaan, ne vertautuvat aina Conaniin. Ja Conan voittaa aina.

Advertisement

6 responses to “Conan barbaari

 1. Mukailit hyborialaisten aikakirjojen tyyliä hauskasti! Lukijaa kuitenkin kiinnostaisi myös tietää mitä tarinoita tuossa pläjäyksessä on ja ovatko kaikki uusintoja suomeksi.

  • Erittäin hyvä huomio (ja kiitos palautteesta)!

   Kirjassa on seuraavat tarinat:

   Kimmeria
   Conanin tulikaste (Suom. Esa toivonen)
   Lumijumalan tytär (Suom. Timo Metsänen)
   Punaiset naulat (Suom. Janne Suominen)
   Mustan jumalan yö (Suom. Janne Suominen)
   Pääkallojoen salaisuus (Suom. Janne Suominen)
   Kuolleen kirous (Suom. Timo Metsänen)
   Musta kolossi (Suom. Timo Metsänen)
   Kuujumalan vuorella (Suom. Timo Metsänen)
   Vuoren paholaiset (Suom. Janne Suominen)
   Hyborinen aika (Suom. Janne Suominen)

   Noista vain Kimmeria on kokonaan aiemmin Suomessa julkaisematon. Sen lisäksi Punaisten naulojen loppua ei ole aiemmin meillä nähty.

 2. Punaisten naulojen loppuosa julkaistiin jo Conanin numerossa 1-75, nimellä Kuolema katakombissa. Siis ennen Punaisten naulojen alkua nro 1-76 (missä nimenä Punaiset kynnet). Myös Kimmeria on aikaisemmin julkaistu nro 1-76, nimellä Cimeria. Conanin tulikaste julkaistu nro 5-93 eri piirtäjän toimesta, lehdessä Barry Windsor-Smith.
  http://www.sunpoint.net/~wfan/sarjakuvat.html

  • Kiitän korjauksista. Tarkistin, mitä kirjassa itsessään kerrottiin, mutta sen syvemmälle bibliografioihin en sukeltanut. Olisi ilmeisesti ollut hyväksi.

   • Kiitti vastauksista. Nuo kaikki ovat erittäin kovia tarinoita. Häpeämätöntä menoa ajalta, jolloin miehet olivat miehiä ja naiset naisia! Sisälläni oleva barbaari riemuitsee.

    Harmi kun kirjaan näemmä tuli vain uusintoja ja vahinko jos kirjassa on julkaisemisesta virheellistä tietoa, mutta painolaatu lienee huippua toisin kuin ennen. On myös kiva lukea kirjaa, jota ei tarvitse varoa lukiessa toisin kuin wanhoja lehtiä. Jotkut suomennokset ovat näemmä uusia, varmasti aiempaa parempia (esim. vaikkapa mainittu ”Cimeria” vs nykyinen ”Kimmeria”).

    Sait, Khuure, Conan-kuumeen nousemaan minulla kummallakin innostuneella barbaariarvostelullasi, ja hankin kokoelman! Kiitos!

    (Tägeistä vielä: Stalin ei kuitenkaan liene tehnyt Conania. :))

 3. Ahahahaa! Jos joskus typolle on paikkansa… Teki melkein mieli jättää niinensä, mutta faktuaalinen virhe olisi valvottanut yöllä. Korjasin siis Stalinin Starliniksi. Jim kiittää, minä myös.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.